Informations

The proposed property is the restoration of an attic projected in the 60’s by the Italian Architect Ignazio Gardella. The building is situated in Via Marina an area of Milan that best conserves the urbanistic and architectural works carried out in the second half of the 18th century under Austrian rule. Architect Giuseppe Piermarini played a major role in this reorganization.

The setting is the real matrix of the project. The rectangular layout of the building keeps its shape in front of Via Marina but it then divides next to the 18th century gardens of Villa Belgiojoso Bonaparte giving the impression of wanting to greet and embrace the beautiful greenery.

The original pitched roof seemed unrelated to the overall linearity of Gardella’s building and thus is was completely demolished. The new attic rests on the existing building but at the same time remains detached using the copper eaves which were kept to close the existing façade.

The setback profile in compliance with the front elevation towards the street and gardens diminishes the visual impact and makes the addition of the new floor less intrusive.

Despite this setback the layout respects the existing building plan maintaining the GARDELLIANI planning principles, that being harmony of external space especially near the irregularities of the northern façade.

This criteria is also respected in the division of the space. The new terraces face the interior courtyard and the 18th century gardens of Villa Belgiojoso Bonaparte.

The entrances and the bathrooms are found in the internal part while the living room and bedrooms are found facing the externally.

Apart from the care taken in the layout and the merited attention given to the importance of such a building, the use of cutting edge technology and building solutions are what made this operation so incredibly special.

The supporting structure is made of metallic elements produced with structural hot laminated steel. The curvilinear girders were built and united by continuous welding in compliance with the regulations in force. The entire steel structure and metallic products were sandblasted and then made rustproof.

The curved windows were carefully studied to meet climatic comfort requirements imposed by the laws in force which require the use of thermal insulated and sound insulated pillars and crosspieces placed on the inside of the coverings. “EPDH” gaskets are placed on the inside of the steel piping which forms a thermal barrier and avoids any eventual water infiltration. The automatic windows open from the bottom sliding up to the top and are certified.
The supporting structure is covered in 14cm thick polyurethane insulation and Canadian titanium zinc roofing tiles.

This particular finishing respects the rigid rules laid by the Superintendence of Cultural Heritage, that protects prestigious buildings and oversees any work undertaken.
The apartment has 4 private lifts and a 290mq terrace where one can view Milan’s skyline and witness its architectural masterpieces such as The Cathedral, Velasca Tower and The Pirelli Skyscraper.

 

credits